Menu
1

Rein Aerde Compost

wormen gaan ons helpen goede aarde te maken

Rein Aerde Compost

Op de Heygraeff staan wormenhotels in de ecologische weide die zijn ontworpen door Elmo Vermijs. Ze zijn gemaakt van gerecycled hout. Door verschillende woningen op De Heygraeff wordt enthousiast ongekookte groente, fruit, koffiedik, koffiefilters en -pads, theezakjes, eierschalen en eierdozen en katoenpluizen ingezameld. In de wormenhotels wordt dit organische afval gecomposteerd. Wormen versnellen het composteerproces. Cliënten halen het afval op. De wasserij verzamelt katoenpluizen. En een cliënt die het leuk vindt om kartonnen eierdozen te scheuren levert ook een zinvolle bijdrage. Elmo Vermijs heeft de wormenhotels zo ontworpen dat op termijn de Groendienst zelf nieuwe hotels kan maken.

Het aantal wormenhotels zal nog worden uitgebreid. Tezamen vormen ze een ontmoetingsplek. De wormenhotels zijn ondergronds en ongeveer 1,5 meter diep. Daardoor zal ongedierte op afstand blijven. Het ontwerp is zo gemaakt dat je het gedeelte boven de grond kunt gebruiken als zitplek. Eng? Vies? Ben je gek! De wormen wriemelen lekker tussen hun voedsel in het donker. Ze komen niet buiten hun 5 sterren restaurant!

Bodemwetenschapper Tanja Dekker van Festina Lente en Elmo Vermijs staan het project Rein Aerde Compost gedurende vier seizoenen met raad en daad bij. Ongeveer twee keer per jaar wordt de compost geoogst tijdens een oogstfeest. De compost zal in eerste instantie door de Groendienst gebruikt worden. In de toekomst is het ook een mooi product waarmee De Heygraeff een groen visitekaartje aflevert. Een educatieproject waar scholieren uit Woudenberg bij worden betrokken ligt ook in het verschiet.

Heb je vragen, ideeën, of wil je meer weten over dit project? Mail dan naar: re-creatie@reinaerde.nl

Bekijk hieronder het filmpje dat gemaakt werd over dit mooie project: