Menu
1

Anne Fehres en Luke Conroy

januari t/m maart 2021

2

Anne Fehres en Luke Conroy

ontwikkelden een audiotour op en rondom De Heygraeff

Talk to me, de Heygraeff audiotour

Audiovisuele ontwerper/kunstenaar Anne Fehres en socioloog/kunstenaar Luke Conroy ontwikkelden tijdens hun verblijf op De Heygraeff een audiotour. Met hun audiotour nodigen ze je uit om vanuit een ander perspectief naar je omgeving te kijken en zo meer te ontdekken over het leven op De Heygraeff en de gehandicaptenzorg.

In onderstaande video vertellen ze over het ontstaan van de audiotour:
Ter inspiratie spraken Anne & Luke met velen op en rond De Heygraeff en namen ze onder winterse én zomerse omstandigheden omgevingsgeluiden op. Ze maakten geluidsopnamen in de sneeuw bij het Henschotermeer waar zwemmers de kou trotseerden, van vogelgeluiden op een stille zondagochtend, en van klankschalen die onderdeel uitmaken van het belevingspad op De Heygraeff.

De ramen van hun werkruimte gebruikten Anne & Luke als notitieblok: een verzameling met inspiratie en onderwerpen die verwerkt werden in de scripts voor de geluidswandeling.


De audiotour ‘Talk to me’ neemt je mee in de leefwereld van bijzondere ‘bewoners’ op en rond deze locatie van zorgorganisatie Reinaerde. Zo kun je luisteren naar een interview met ‘Slagboom Janneke’ die te maken heeft met veel ‘ups’ en ‘downs’. In het gesprek spreekt ze over haar dagelijkse routine en haar droom om een spectaculair feest te organiseren. ‘Douglasspar Marko’ staat al meer dan 60 jaar op het terrein van De Heygraeff. Hij is optimistisch en ook realistisch over wat hij op zijn levenspad aan onzekerheden zou kunnen tegenkomen. Straatlantaarn Martijn staat langs de weg van De Heygraeff en is één van de vele straatlantaarns. Martijn is ervan overtuigd dat hij het belangrijkste licht op aarde is. Hij heeft een onverschillige houding tegenover alles wat hij niet kent. In het gesprek met ‘Mol Leela’ neemt ze je mee op een rondleiding door haar ondergrondse huis en spreekt ze over magische rituelen en vooroordelen over het leven met een zintuiglijke beperking.


Via social media riepen Anne & Luke volgers op om leuke en verrassende vragen te stellen aan de slagboom en een lantaarnpaal op De Heygraeff. De luisterpalen voor de audiotour werden in de Adaptatiewerkplaats op maat gemaakt. De boomstammen werden gedoneerd door Groendiensten Reinaerde.

De audiotour ‘Talk to me’ kan worden beluisterd door QR-codes te scannen op een aantal luisterlocaties. De interviews zijn ook online te beluisteren via de Re-creatie website. Bij de audiotour verschijnt een flyer met toelichting en een plattegrond.


Ter afsluiting van hun verblijf op De Heygraeff gaven Anne & Luke een VIP-audiotour voor bewoners en begeleiders van woning Boog 4. Anne en Luke gaven eind maart ook een workshop. Ze vroegen kinderen van de Jan Ligthartschool in Woudenberg om zich te verplaatsen in een grasspriet. Met hun rijke fantasie kwam het grasveld van het ‘buitenlokaal’ tot leven.

Meer info: annefehres.com & luke-conroy.com