Menu
1

Arvid & Marie

juli t/m september 2020

2

De Omniphone

een nieuw inclusief muziekinstrument

3

Arvid & Marie

juli t/m september 2020

Muziekinstrument gemaakt van plastic afval De Heygraeff

Het Nederlands-Franse ontwerpersduo Arvid & Marie (Arvid Jense en Marie Caye) verbleef van juli tot en met september op De Heygraeff. Zij ontwikkelden een prototype voor een nieuw inclusief muziekinstrument.

Bekijk hier het filmpje over de Omniphone en lees hieronder meer over de residency van Arvid & Marie.

Ze haalden inspiratie uit de bossen rondom De Heygraeff en de hortus botanicus Utrecht. Zou je een bijzondere connectie tussen de bewoners van De Heygraeff en de bosrijke omgeving kunnen maken door geluid te koppelen aan takjes en dennenappels? Zou het instrument ook van vorm kunnen veranderen, afgestemd op de specifieke reacties en behoeften van de bewoners?

Om te onderzoeken wat voor bewoners van De Heygraeff een interessante tactiele vorm is deden Arvid & Marie vormonderzoek met een 3D printer. Ze onderzochten hoe de plastic etensbakjes waarin op De Heygraeff eten wordt gebracht zouden kunnen worden hergebruikt als grondstof voor het muziekinstrument. Ook organiseerden ze een co-design sessie met muziektherapeuten bij Reinaerde om meer te leren over het bewegingsrepertoire van bewoners op De Heygraeff. Het uiteindelijke prototype werd met succes getest met bewoners op De Heygraeff.

Tijdens hun eindpresentatie geven Arvid & Marie een demonstratie van het muziekinstrument en vertellen over de ontwikkeling van het prototype.


Meer informatie over de Omniphone:
omniphone.arvidandmarie.com

Naast het inclusief muziekinstrument experimenteerden Arvid & Marie met een postconnectie tussen De Heygraeff en de omgeving. Voor jonge campinggasten op de nabijgelegen camping maakten zij een kleurplaat van de duofietsen op De Heygraeff. De kleurplaat kon in 3D tot fiets worden gevouwen en per post naar bewoners worden gestuurd.Bovendien konden de bewoners ook tactiele post uit het bos uitvangen: de plastic etensbakjes werden gevuld met takjes, bloemen en dennenappels. Het spoorde de bewoners van Boog 2B aan om post naar het bos terug te sturen.
De kleurplaat van de duofiets kan nog steeds worden gedownload via: https://cutt.ly/postkaart


“Ik had het geluk er bij te mogen zijn afgelopen dinsdag met onze cliënten. Wat een fantastisch instrument hebben jullie bedacht. Cliënten die vaak geen rust kunnen vinden waren helemaal ontspannen. En ook allemaal erg nieuwsgierig naar wat voor geluiden je allemaal kon maken met het instrument, een beleving voor de handen en het gehoor.”
Stephanie Bradley, begeleider Reinaerde

Meer informatie over Arvid & Marie: arvidandmarie.com