Menu
1

Dirk van Lieshout

oktober t/m december 2020

Snoezelkar en kleurenplafond

Dirk van Lieshout is vanaf begin oktober in zijn atelier op De Heygraeff aan het werk. Je vindt Dirk in het hoofdgebouw (toegang via de achterzijde) in een volledig coronaproef atelier. Bewoners en begeleiders van de Heygraeff zijn van harte welkom.

Ruimtelijke schets van de ‘mobiele snoezelruimte’ op De Heygraeff.

Dirk van Lieshout bouwde een mobiele snoezelruimte van gerecycled materiaal. Het onderstel van een oud bed kreeg hij van Jeroen Liefting van de Adaptatiewerkplaats op De Heygraeff. Een bakker uit Spakenburg die Reinaerde een warm hart toedraagt bracht met een vrachtwagen gratis een grote partij wilgentenen.


Onder invloed van het zonlicht ontstaat een veranderend kleurenspel in én buiten de snoezelkar. Op Boog 10 werd de snoezelkar met succes uitgeprobeerd. Aan de kar zit een trekhaak, zodat deze kan worden voortgetrokken met een duofiets. Dirk reed er zelfs mee naar het centrum van Woudenberg. Dirk heeft ook een riksja op de kop weten te tikken die hij tot kleurrijke snoezelriskja wil verbouwen en hij heeft nog plannen voor een kleurrijke toevoeging aan de groene buitenruimte van de Heygraeff.

Dirk van Lieshout was eerder gastkunstenaar in Het Vijfde Seizoen in Den Dolder dat onderdeel was van de psychiatrische instelling Altrecht in Utrecht. Daar maakte hij de ‘Tea bike’ waarin patiënten samen fietsten, en met hem thee maakten van boomschors en bladeren. Tijdens een verblijf in Suriname maakte hij in samenwerking met de lokale bevolking voor het Marrowijne Art Park in Moengo op een geïsoleerde en moeilijk toegankelijke plek een symbolisch ‘Reisbureau’ voor dromen, wensen en verlangens. Voor het project Re-creatie denkt Dirk aan de bouw van een mobiele studio op het terrein van de Heygraeff met afvalmaterialen uit de omgeving. Vanuit dit mobiele bouwwerk maakt hij contact met de omgeving. Lichtspel en zintuiglijke ervaringen spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Aan het einde van zijn werkperiode blijft dit bijzondere bouwwerk op De Heygraeff staan.

Meer informatie over Dirk van Lieshout: dirkvanlieshout.com