Menu
1

Elmo Vermijs

Ontmoetingsplek en dagbestedings- activiteit rondom wormenhotel

Elmo Vermijs ontdekte dat er geen enkele organische afvalstroom apart wordt gescheiden op De Heygraeff. Hij vroeg zich af of dat afval tot compost verwerkt zouden kunnen worden met de vaardigheden en kennis die op De Heygraeff aanwezig zijn? Hij maakte een proefopstelling met een ‘wormenhotel’ (wormen versnellen het composteerproces). Meteen was er enthousiasme bij de groep Bruun om met cliënten GFT afval op te halen. De wasserij verzamelde in één week tijd 120 liter katoenpluizen. En een cliënt die het leuk vindt om kartonnen eierdozen te scheuren, leverde een zinvolle bijdrage; eierdozen zijn namelijk prima composteermateriaal. De proef was een succes en smaakte naar meer.

Met een verwijzing naar de schillenboer van weleer gaat Elmo een kar maken die is gemaakt van oude materialen uit de opslag in het hoofdgebouw. Rond deze kar wil hij een plek maken met zitjes. Elmo verkent samen met ontwerper Robin Weidner de mogelijkheid om cliënten ook te betrekken bij de productie van de houten wormenhotels in de Hout Werk Plaats die Robin is gestart. De eerste wormenhotels zullen een plekje krijgen in de ecologische weide. Ze vormen tezamen ook een fijne rustige plek om even te zitten.

Zo zal er een nieuwe dagbestedingsactiviteit ontstaan voor meerdere cliënten, een bijzondere ontmoetingsplek op het terrein, en de compost kan zelfs als product worden aangeboden aan recreanten en andere voorbijgangers. Want met het juiste recept kun je compost maken voor rozen, dahlia’s of hortensia’s. Bodemwetenschapper Tanja Dekker van Festina Lente is betrokken bij de uitvoering.

Als eerste start Boog 7a met het ophalen van organisch afval. Wil je met jouw woning ook een bijdrage leveren aan de organische afvalscheiding? Laat het dan weten aan Ellen Way - de Jong.

Meer informatie over Elmo Vermijs: elmovermijs.com