Menu
1

Elmo Vermijs

Ontmoetingsplek en dagbestedings- activiteit rondom wormenhotel

Elmo Vermijs ontdekte dat er geen enkele organische afvalstroom apart wordt gescheiden op De Heygraeff. Hij vroeg zich af of dat afval tot compost verwerkt zouden kunnen worden met de vaardigheden en kennis die op De Heygraeff aanwezig zijn? Hij maakte een proefopstelling met een ‘wormenhotel’ (wormen versnellen het composteerproces). Meteen was er enthousiasme bij de groep Bruun om met cliënten GFT afval op te halen. De wasserij verzamelde in één week tijd 120 liter katoenpluizen. En een cliënt die het leuk vindt om kartonnen eierdozen te scheuren, leverde een zinvolle bijdrage; eierdozen zijn namelijk prima composteermateriaal. De proef was een succes en smaakte naar meer.

Met een verwijzing naar de schillenboer van weleer gaat Elmo een kar maken die is gemaakt van oude materialen uit de opslag in het hoofdgebouw. Rond deze kar wil hij een plek maken met zitjes. Zo zal er een nieuwe dagbestedingsactiviteit ontstaan voor meerdere cliënten, een bijzondere ontmoetingsplek op het terrein, en de compost kan zelfs als product worden aangeboden aan recreanten en andere voorbijgangers. Want met het juiste recept kun je compost maken voor rozen, dahlia’s of hortensia’s. Bodemwetenschapper Tanja Dekker van Stichting Buurtcompost is betrokken bij de uitvoering.

Door de coronacrisis ligt de uitvoering van het plan tijdelijk stil. Als de voorschriften het weer toelaten werkt Elmo verder aan de realisatie samen met medewerkers, cliënten en de groendienst vanReinaerde.

Meer informatie over Elmo Vermijs: elmovermijs.com