Hoe geven we de toekomst van zorg en welzijn met elkaar vorm? Dat onderzochten achttien studenten van de opleiding 'Design for Change and Innovation’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Van februari tot begin juni kregen de studenten twee dagen in de week les op de Heygraeff en waren onderdeel van de zorggemeenschap.
Zij onderzochten en ontwikkelden nieuwe samenwerkingen en activiteiten op De Heygraeff met inwoners en organisaties in de gemeente Woudenberg. Ze ontwierpen in co-creatie activiteiten met wederkerigheid als basis: activiteiten waar zowel Woudenberger, bewoner als begeleider plezier aan beleven. De talenten van de Woudenbergers en de verenigingen uit de regio vormden het uitgangspunt, want daar zit de energie om iets voor een ander te betekenen.
Om de opdracht goed te kunnen uitvoeren maakten de studenten kennis met de bewoners en begeleiders van De Heygraeff door een aantal uren per dag mee te helpen met dagbeleving. De studenten onderzochten aan de hand van zelfgemaakte zintuiglijke schatkaarten de omgeving waar ze geland waren, gingen in het nabijgelegen dorp Woudenberg op zoek naar nieuwe verbindingen en namen daarin ook hun eigen interesses mee.
Ze organiseerden een Schatgraeff spelochtend met leerlingen en enkele ouders van de Jan Ligthartschool, deden mindfullness testjes geïnspireerd op handelingen van bewoners, omdat bewoners ons heel goed kunnen leren hoe je in het hier en nu kunt zijn, onderzochten of je in stripvorm mooie verhalen over bewoners van De Heygraeff zou kunnen delen in de lokale krant en een student werkt aan een 3D tekening, een zoekplaat in de vorm van een vos met uitleg en informatie over De Heygraeff.
Voorts ontwierpen ze 'pootjespaden' en 'snuffelsessies' met honden op het terrein, ze maakten op verschillende manieren de wereld van de Heygraeff zichtbaar voor mensen van buiten de zorg, creëerden nieuwe verbindingen met een lokale volkstuinvereniging en popschool en plaatsten een reset halte op het terrein, want: “wie zorgt er eigenlijk voor de zorg?”