Menu
1

Krisztina Czika

oktober t/m december 2021

Papierpulp workshops resulteren in interactieve geluidskunstwerk

Kunstenaar Krisztina Czika ontwikkelde tijdens haar residency de interactieve geluidsinstallatie ‘Reverbe-ration’ (weerkaatsing) die een tweede leven geeft aan de oude papierstroom om De Heygraeff.

In talrijke workshops onderzocht Krisztina samen met bewoners en begeleiders het sociale en helende aspect van het werken met papierafval. Aandachtig werd papier in kleine stukjes gescheurd. De repetitieve handeling werd een wekelijks ritueel. Het zorg-de voor aandacht, concentratie en plezier. Met het restafval werden laag voor laag landschappen van papierpulp gemaakt. Dit oppervlak, een half omsloten wand van papierpulp vormt de basis van de geluids-installatie ‘Reverberation’.
‘Reverberation’ wordt geplaatst in een ruimte in OP3 waar dagelijks bewoners, begeleiders en bezoekers passeren. Als je de half omsloten papieren ruimte betreedt weerklinkt een geluidscompositie. Het zijn geluiden die zijn opgenomen in de omgeving van De Heygraeff, gecombineerd met het geluid van water, windgongen en kalmerende mantra’s. De meditatieve interactieve ervaring zorgt ervoor dat een toevallige passant echt kan aankomen in OP3.

Door oud papier van De Heygraeff te hergebruiken, zet Krisztina vraagtekens bij de houding van de samenleving ten opzichte van wat we gewoonlijk als afval beschouwen. Ze spoort ons aan om gebruik te maken van wat we instinctief terzijde zouden schui-ven en als nutteloos beschouwen. Om in de toekomst het ritueel van de workshops levend te houden maakte Krisztina een draagbaar geluidskunstwerk dat begeleiders kunnen meenemen naar de woningen. Onder begeleiding van meditatieve muziek kan het spel met oud papier worden voortgezet.

Meer info: krisztinaczika.com