Menu
1

Maidie van den Bos

april t/m juni 2021

2

Maidie van den Bos

april t/m juni 2021

Sensorische beleving van het landschap

Gastontwerper Maidie van den Bos richtte zich in het voorjaar van 2021 op de beleving van het landschap op en rond De Heygraeff. De omgeving van Woudenberg, De Utrechtse Heuvelrug, is één van de oudste grondgebieden van Nederland. Om te begrijpen wat hier groeit aan inheemse flora, heeft Maidie uitvoerig gekeken naar de ontstaansgeschiedenis van dit landschap. Maidie werkte met wild geplukte lokale flora in de keuken van het Portiersgebouw. Ook vond zij veel flora in de tuinen van De Heygraeff waarmee ze bijzondere producten kon maken: de Magnolia, het driekleurig Viooltje, de Forsythia, Viburnum, snoeiafval van de Lavendel, bast van de zilverberk, Mahonia, Ribes, en verwilderd in de periferie: linde, meidoorn, kamperfoelie en vlier.

In samenwerking met de Adaptatie werkplaats maakte Maidie een meubel voor sensorische ervaringen. Iedere vrijdag trakteerde zij bewoners, begeleiders en verwanten op nieuwe spannende smaken en geuren. Met een op maat gemaakt stoomdestillatie systeem, een bloemenpers en enfleurage frames maakte Maidie van lokale flora producten zoals massage olie, limonades, viooltjes en magnolia mocktails (0% alcohol) en thee.


Naast het onderzoek en de activiteiten die Maidie op het terrein van de Heygraeff initieerde, gaf zij twee herbarium-workshops aan kinderen van de Jan Ligthartschool in Woudenberg.Maidie van den Bos sloot haar werkperiode op De Heygraeff af met een ‘totaalbeleving’. Alle zintuigen kwamen aan bod terwijl het publiek in een tent luisterde naar ‘Diurne de Reinaerde’, het daglied wat landschap en lichaam zal samenbrengen, een speciaal voor deze gelegenheid ingesproken tekst met muziek en omgevingsgeluiden. Hierin nam zij het publiek mee in een bloemrijke beschrijving van haar onderzoek, met speciale aandacht voor het perspectief van de bewoners van De Heygraeff op hun omgeving. Onderdeel van deze theatraal vormgegeven bijeenkomst waren rituelen waarin geur- en smaakbeleving bijdroegen aan een verhoogd bewustzijn van de flora van de Utrechtse Heuvelrug. Na de ‘totaalbeleving’ in de tent nam Maidie het publiek mee op reis over het terrein waar verschillende, planten, bomen en bloemen in de ecologische weide door haar uitleg er ineens uitsprongen door de geur, voedzaamheid of geneeskrachtige werking.

Met Henk Meeuwes, het hoofd van Reinaerde groendiensten, verkende Maidie toekomstige mogelijkheden. Een uitgekiend bloeischema zou kunnen resulteren in een productlijn die met hulp van de Reinaerde dagbesteding geproduceerd kan worden. Een deel hiervan kan worden ingezet bij de bewoners, maar ook als (relatie)geschenken aan de buitenwereld worden gepresenteerd.

Meer info: foretatelier.com