Menu
1

Robin Weidner

januari t/m maart 2020

Het tafeltje voor een rolstoel verandert in een werkbank

Robin Weidner is opgeleid als meubelmaker, product ontwerper en social designer. Hij heeft veel ervaring met workshops waarin hij mensen betrekt bij het maken van producten. Empowerment en engagement staan centraal in zijn praktijk. ‘Dingen maken is dingen zien,’ is zijn credo. Robin heeft hulpmiddelen ontwikkeld die mensen helpen om zelf producten te maken. Zagen en boren wordt zo mogelijk voor een aantal cliënten op De Heygraeff. Het tafeltje voor een rolstoel verandert ineens in een werkbank.

Om zijn workshops onder de aandacht te brengen maakte Robin een vlag. Bewoner Fred schreef het woord Woudenberg op. Dat werd de basis voor het logo van de workshops. De houten speelobjecten die gemaakt worden in zijn workshops vertaalde Robin naar stempels. Voor elk van de 24 woonhuizen op De Heygraeff ontwierp hij een uniek karakter. Hij verspreidde posters met de karakters en een brief waarin hij cliënten en personeel uitnodigde om samen met hem de mogelijkheden van ambacht te ontdekken. Met succes, want zowel cliënten als begeleiders namen enthousiast deel aan de workshops die Robin organiseerde.


Robin verzamelde hout uit de regio en de opslagplaats op De Heygraeff. Bij Remake Reinaerde waar ze producten restylen en recyclen, liet Robin het hout verzagen tot bruikbaar materiaal voor de workshops. Om een nieuwe verbinding tot stand te brengen tussen De Heygraeff en de omgeving, gaf Robin een workshop met kinderen van de Jan Ligthartschool in Woudenberg en nodigde hen uit voor een vervolg op De Heygraeff. Dit laatste is uitgesteld in verband met de coronacrisis.


Door de coronacrisis is Robins verblijf verlengd. Vanuit het Portiersgebouw maakte hij zelfbouwpakketjes voor de woningen op De Heygraeff. Cliënten kunnen zo hun eigen knikkerbaan maken.

Robin gaat vanaf 2021 een aantal medewerkers van Reinaerde opleiden om zijn ‘inclusieve houtwerkplaats’ als duurzame dagbestedingslocatie voort te zetten. Robin wil van de werkplaats ook een plek maken waar bijvoorbeeld kinderen van de basisschool een workshop kunnen volgen.