Menu
1

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer

2

Kunnen we hier ook kamperen?

Zorg voor mens en materiaal komen samen

De basis voor het project Re-creatie is de visie die het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer in 2016 heeft ontwikkeld op uitnodiging van Reinaerde. Om de Heijgraeff in relatie tot de recreatieve omgeving waarin het ligt te verkennen besloten ze bij de start van hun onderzoek op het terrein van De Heygraeff te kamperen.
De naam Re-creatie verwijst zowel naar de recreatieve omgeving waar De Heygraeff in ligt als naar het recyclen en hergebruik van afval en materialen. Sjaak en Rosé lieten zich onder meer inspireren door een opslagplaats met oud meubilair en de Adaptatie werkplaats op De Heygraeff waar alledaagse gebruiksvoorwerpen op zeer inventieve wijze worden aangepast.
Zij initieerden het gastatelier en begeleiden de kunstenaars en ontwerpers die betrokken zijn bij Re-creatie.

Sjaak en Rosé hebben veel ervaring met projecten in de gehandicaptenzorg. Op uitnodiging van gehandicaptenzorgorganisatie ORO ontwikkelden ze in 2013 een visie op het instellingsterrein Het Rijtven in Deurne, een woonlocatie voor mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en lichamelijke beperking. Ze ontdekten een belangrijke maatschappelijke meerwaarde van het terrein. In een samenleving waarin stress, burn-outs, depressie en gevoelens van onveiligheid hoogtij vieren is de prikkelarme omgeving van Het Rijtven niet alleen voor de bewoners van het terrein, maar ook voor medewerkers en buitenstaanders een veilige haven. Wie met bewoners in aanraking komt moet wel onthaasten. Op basis van deze visie hebben ze vanaf 2014 een meerjarig programma opgezet waarbij we zowel als maker, curator en opdrachtgever aan andere kunstenaars en ontwerpers opereerden. De Snoezelbioscoop met animaties van Simone Hooymans die hier onder andere uit voortkwam functioneert tot op de dag van vandaag.

Meer informatie over Sjaak Langenberg & Rosé de Beer: sjaaklangenberg.nl